Żywienie i suplementacja w sportach siłowych i sylwetkowych | Dietetyczne kursy
żywienie i suplementacja w sportach siłowych

"Jedz normalnie, osiągaj więcej!"

Tematem szkolenia jest żywienie i suplementacja w sportach siłowych i sylwetkowych, wokół którego na przestrzeni lat narosło wiele mitów i niedomówień. Doprowadziło to do sytuacji, w której przyjemność płynąca z treningów tłumiona była przez znacznie restrykcje żywieniowe. Po latach patetycznego jedzenia kurczaka z ryżem w końcu dowiesz się jak jeść normalnie i osiągać więcej.

Po pierwsze, będziesz potrafił realnie oszacować swoje zapotrzebowanie energetyczne oraz poznasz metody za pomocą których nauczysz się kontrolować swój apetyt. To bardzo ważne, bo podczas budowania masy i siły nasz apetyt z reguły nie domaga, a na redukcji trudno go okiełznać i utrzymać deficyt energetyczny.

Po drugie, posiądziesz wiedzę dotyczącą personalizacji jadłospisu. Dowiesz się jak manipulować podażą białka, węglowodanów i tłuszczów w zależności od okresu treningowego, dzięki czemu wniesiesz swoje osiągi sportowe na wyższy poziom.

Po trzecie, pokażemy Ci kluczowe, słabe punkty diety odpowiadające za popularne problemy zdrowotne jak trądzik, wzdęcia czy nadmierne zmęczenie. Poznasz strategie żywieniowe niwelujące opisane przypadłości, dzięki czemu nigdy nie będą Ci straszne.

Po czwarte, dowiesz się jak podczas redukcji nie doprowadzić do utraty miesiączki, obniżenia libido i zaburzeń odżywiania. Dodatkowo poznasz metody, które w ostatnich szlifach pozwolą Ci zmieścić się w kategorię wagową oraz osiągnąć na scenie wysuszoną i nabitą sylwetkę. Na koniec przedstawimy Ci zabiegi dietetyczne, dzięki którym optymalnie zakończysz redukcję bez efektu jo-jo.

Po piąte, poznasz od kuchni pracę z zawodowymi sportowcami. Przedstawimy Ci sześć różnych przypadków z naszej praktyki i omówimy strategie żywieniowe, które pozwoliły im wznieść się na wyżyny. Ten moduł nauczy Cię przekuwać teorię w praktykę czyli jak jeść normalnie i osiągać więcej.

Plan szkolenia

Metabolizm i wyliczenia, które pozwolą Ci budować mięśnie
  • Teoria vs praktyka. Co jest ważniejsze.
  • Trening vs dieta. Czy dieta to 70% sukcesu.
  • Wpływ treningu siłowego na parametry zdrowotne i kompozycje sylwetki.
  • Wydatki energetyczne związane z treningiem oporowym.
  • Najwyższa masa mięśniowa na świecie – kulturysta czy trójboista.
  • Składowe metabolizmu, przez które nie możesz  przytyć.
  • Ile mięśni możesz zbudować w miesiąc.
  • Optymalna nadwyżka kaloryczna na masie.
Białko kluczowym makroskładnikiem w treningu oporowym
  • Rzeczywiste zapotrzebowanie na proteiny w okresie budowy siły i masy mięśniowej.
  • Kto potrzebuje więcej białka – kulturysta czy trójboista.
  • Ile białka potrzebujesz stosując doping.
  • Różnice odpowiedzi metabolicznej w zależności od źródła protein – białko zwierzęce vs roślinne.
  • Ile białka z posiłku może się przyswoić.
  • Ssaczy cel rapamycyny predyktorem przyrostów.
  • Zasadność stosowania leucyny jako suplementu diety.
  • Potencjalnie szkodliwe źródła białka – jaja, czerwone mięso.
  • Wpływ konsumpcji cholesterolu na proces budowy masy mięśniowej.
  • Twaróg przed snem –kiedy kulturyści są szybsi niż naukowcy.
Odwieczna batalia – węglowodany czy tłuszcze
  • Czym faktycznie żywili się nasi przodkowie.
  • Szlaki energetyczne dominujące podczas treningu.
  • Adaptacja do diet ketogenicznych.
  • Diety wysokotłuszczowe vs wysokowęglowodanowe.
  • Aspekt zdrowotny węglowodanów i tłuszczów.
  • Wrażliwość na insulinę, która dieta sprawdzi się lepiej.
  • Idealny posiłek przedtreningowy.
  • Najważniejsze zasady komponowania posiłku potreningowego.
  • Jak powinien wyglądać ostatni posiłek dnia.
  • Optymalna strategia żywieniowa w okresie budowania siły i masy mięśniowej.
Żywienie w kontuzji i suplementacja
  • Częstotliwość kontuzji w treningu oporowym.
  • Rodzaje urazów na siłowni.
  • Strategie żywieniowe wspomagające okres rekonwalescencji i utrzymania masy mięśniowej.
  • Produkty pomagające zachować zdrowie stawów.
  • Potencjalne zagrożenia wynikające ze stosowania suplementów diety.
  • Czy jedząc dzika przestajesz być naturalem.
  • Suplementacja, a biznes. Spisek koncernów suplementacyjnych.
  • Jakie suplementy mogą wesprzeć budowę masy mięśniowej.
  • Najlepsze suplementy poprawiające insulinowrażliwość.
  • Suplementy wspomagające sen.
  • Środki wspomagające pracę wątroby
Przypadki z gabinetu #NieNaŻartych
  • Jak przejeść odpowiednią ilość kalorii na masie pracując fizycznie. Przypadek Marcina Kota, zawodnika Strength Wars.
  • Dietoterapia w trądziku i zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego. Przypadek Krystiana Wolskiego, medalisty Mistrzostw Europy w kulturystyce.
  • Strategie żywieniowe w okresie kontuzji podczas przygotowań do Mistrzostw Europy w trójboju. Przypadek Łukasza Witka.
Metabolizm i wyliczenia, które pozwolą Ci zredukować tkankę tłuszczową
  • Składowe metabolizmu ograniczające efektywność redukcji tkanki tłuszczowej – dlaczego „endo” nie może dociąć.
  • Spowolnienie metabolizmu – fakty i mity.
  • Czy istnieją osoby z „szybkim metabolizmem”.
  • Metabolic damage.
  • Set point.
  • Jak dobrać wielkość deficytu energetycznego.
  • Najniższy body fat jaki został osiągnięty.
Białko, panaceum na spadki i głód
  • Optymalna podaż białka na redukcji.
  • Potencjalne zagrożenia płynące ze zwiększonego udziału białka w diecie.
  • Hipoteza dźwigni białkowej.
  • Wpływ białka na grelinę, peptyd YY i glukagonopodobny peptyd-1.
  • Kontrowersyjne źródła białka w procesie redukcji – produkty mleczne, soja.
  • Termiczny efekt pożywienia.
  • Białko jako koło ratunkowe w krytycznych momentach redukcji – przejadaj się i nie tyj.
Optymalna podaż węglowodanów i tłuszczów podczas redukcji tkanki tłuszczowej
  •  Insulinowa hipoteza otyłości.
  • Wpływ węglowodanów i tłuszczu na gospodarkę hormonalną.
  • Który makroskładnik pozwoli zachować wyższe stężenie testosteronu.
  • Węglowodany czy tłuszcz – co pozwoli zachować maksymalną ilość siły i masy mięśniowej na redukcji.
  • Wpływ spożycia cukru na redukcję tłuszczu zapasowego.
  • Highcarb vs lowcarb w kontekście redukcji tkanki tłuszczowej.
  • Węglowodany czy tłuszcz – który makroskładnik nasyci Cię bardziej.
  • Czy jednodniowy refeed ma sens?
Suplementacja oraz wychodzenie z redukcji
  • Spalacze tłuszczu – jakich realnych korzyści możemy oczekiwać.
  • Johimbina – czyli jak pozbyć się opornej tkanki tłuszczowej.
  • Efedryna – nielegalny zabójca głodu.
  • Czy redukcja może prowadzić do bezpłodności u kobiet.
  • Zaburzenia erekcji – jak do nich nie doprowadzić.
  • Zaburzenia odżywiania – kompulsywne objadanie się, anoreksja, bulimia.
  • Zespół relatywnie niskiej energii w sporcie (RED-S Syndrome).
  • Konsekwencje zdrowotne diet niskokalorycznych.
  • Jak optymalnie zakończyć redukcję.
  • Czy warto uwzględniać produkty rekreacyjne w procesie redukcji tkanki tłuszczowej.
  • Dlaczego jednodniowy refeed nie ma sensu.
Ostatni tydzień przed startem, odwadnianie i ładowanie
  • Manipulacja podażą płynów i sodu czyli jak oszukać wazopresynę i kanały akwaporynowe
  • Planowanie rozkładu makroskładników w ostatnim tygodniu przed startem. Czy lowcarb to konieczność.
  • Manipulacja błonnikiem czyli jak zyskać 700 g na wadze
  • Dlaczego trójboiści wymiotują podczas startu – zasadność ładowania węgli w sportach siłowych.
  • Strategie hiperkompensacji glikogenu w sportach sylwetkowych – jak wyjść na scenę nabitym i pękatym.
  • Substancje diuretyczne – jak się odwodnić i nie przypłacić tego życiem.
Przypadki z gabinetu #NieNaŻartych
  • Docięta dwuboistka – potencjalne problemy w „robieniu wagi”. Przypadek Weroniki Zielińskiej, medalistki Mistrzostw Polski w podnoszeniu ciężarów.
  • Wegański kulturysta – jak obniżyć cholesterol i podnieść teścia. Przypadek Radosława Zarzyckiego.
  •  Naturalny kulturysta – odwadnianie i ładowanie w kulturystyce klasycznej. Przypadek Dawida Cnoty, Mistrza Polski w kulturystyce.

Dla kogo?

  • Każdego, kto uczęszcza na siłownię i chce poprawić swoje wyniki oraz kompozycje sylwetki. Dowiedz się jak w końcu jeść normalnie i osiągać więcej.
  • Zawodników sportów sylwetkowych i siłowych chcących swoje wyniki na wyższy poziom. Sprawdź jaki aspekt jadłospisu możesz poprawić, aby wyśrubować swoje wyniki.
  • Dietetyków sportowych chcących wzbogacić zaplecze zarówno teoretyczne jak i praktyczny. Przekonaj się co mówią najnowsze badania naukowe oraz jak wygląda współpraca z zawodnikami na najwyższym poziomie.
  • Trenerów personalnych współpracujących z zawodnikami sportów siłowych i sylwetkowych na poziomie amatorskim oraz zawodowym. Dieta w tych sportach to spory element układanki. Wprowadź po szkoleniu spersonalizowane zalecenia dla podopiecznych i wznieś ich na jeszcze wyższy poziom sportowy

Szczegółowe informacje

Czas trwania szkolenia: Każdy dzień trwa od 10 do 17

Dodatkowo w cenie szkolenia

  • Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
  • Kawa, herbata, woda oraz przekąski,
  • Miesięczny dostęp do programu kcalmar.pro w wersji Master o wartości 149 zł,
  • Prezenty od partnerów szkolenia firm: Primavika, Golden Bow Solution i Bodypak,
  • Materiały w formie elektronicznej przesyłane po zakończeniu kursu,
  • Możliwość wzięcia udziału w konkursach z atrakcyjnymi nagrodami.

Cena szkolenia

CENA

I moduł (masa lub redukcja) 279 zł zamiast 319 zł
II moduły (masa + redukcja) 519 zł zamiast 599 zł

ZNIŻKA GRUPOWA

3 osoby i więcej – wycena indywidualna:

Kontakt: kontakt@dietetycznekursy.pl

Nadchodzące szkolenia

Szkolenie poprowadzą

dietetykanienazarty

Arkadiusz Matras, Wojciech Matras i Leszek Racut – dietetycy sportowi łączący na co dzień rozwój naukowy z praktyką. Laureaci licznych konkursów organizowanych podczas konferencji naukowych, autorzy publikacji naukowych. Współpracują zarówno z ambitnymi amatorami jak i sportowcami klasy międzynarodowej.